Украйна разби конкуренцията на Световната купа по спортна гимнастика

Украйна разби конкуренцията на Световната купа по спортна гимнастика

Украинските гимнастици доминираха изцяло в състезанието при мъжете от Световната купа по спортна гимнастика, докато Джулия Щайнгрюбер отново доказа, че е номер 1 в Европа при дамите. Международният форум, който събра повече от 200 официални лица от 25 държави, завърши днес в Двореца на културата и спорта във Варна.

В пет от шестте дисциплини при мъжете триумфираха украинци. Европейският шампион в многобоя за 2015 година Олег Верняев спечели на земна гимнастика, кон с гривни и успоредка, докато сънародникът му Игор Радивилов триумфира на халки и прескок. Единствен Андрей Лиховитски наруши хегемонията им, като беше най-добър на висилка.

При дамите състезателката на българина Золтан Йорданов, Джулия Щайнгрюбер взе два златни медала (прескок и земя). На смесена успоредка най-добра беше рускинята Дария Скрипник, докато на греда шампионка стана французойката Марине Бойер.

„Нивото тази година е много по-високо спрямо миналогодишното издание на Световната купа. Всички изказват задоволство от условията и изразяват надежда, че и през 2017-а ще има подобно състезание тук. За предстоящото Европейско първенство мога да кажа, че се надяваме на място в първите 16 отбора при мъжете и в топ 12 при жените“, каза председателят на БФ Гимнастика Красимир Дунев.

„Получихме доста поздравления за организацията и залата, в която се провежда състезанието. Доволен съм от всичко. Хареса ми как Исус Маринов се представи си във финала на халки. Той усложни комбинациите си спрямо квалификацията и се справи добре. Смятам, че като цяло, в националния ни отбор се работи с добри съчетания и момчетата и момичетата имат много потенциал. Ако се доработят някои детайли нещата ще се получат“, сподели председателят на Организационния комитет Йордан Йовчев.

В днешния, неделен ден, се проведоха финалите при мъжете на прескок, успоредка и висилка и състезанията на греда и земна гимнастика.

В първата мъжка дисциплина Игор Радивилов спечели втория си златен медал, след като направи две безупречни изпълнения на прескок.

„Много съм доволен от начина, по който се справих. Изпълних стриктно плана, който имахме с моя треньор и резултатът е очевиден. Щастлив съм, че с представянето си имам възможност да помагам и на националния отбор“, сподели шампионът.

„Исках да спечеля, но все пак това е първият ми медал от Световна купа, така че няма как да не съм щастлив“, сподели подгласникът Закари Хримеш (Франция).

„От една страна съм доволен, защото все пак взех медал. Но реално можех и по-добре да се справя. При първия ми опит допуснах грешка и това не ми позволи да съм по-напред“ обясни бронзовият медалист в дисциплината Андрей Медведев.


Прескок:

Игор Радивилов (Украйна) – 15.283

Закари Хримеш (Франция) – 15.100

Андрей Медведев (Израел) – 14.950

Олег Верняев доказа, че е най-добрият гимнастик в зала „Конгресна“, печелейки третия си златен медал от Световната купа във Варна. Той триумфира на успоредка в ожесточен спор с Аксел Огъст от Франция, който остана втори и Дмитрий Ланкин от Русия, заел третата позиция.

„Ако погледнете оценките за трудност ще видите колко високи са те. Съперниците ми бяха много силни и като гледах списъка си мислех, че дори няма да мога да взема медал. Няма как да не съм щастлив от представянето си до момента. Вече съм уморен, но се надявам и последния финал да го изиграя както трябва“, коментира Верняев, който беше замесен в спора за медалите на всички 6 уреда.

„Фактът, че бях последен и гледах всички изпълнения преди мен ми повлия. Стресирах се. Както от класата на останалите, така и от грешките, които те допуснаха. Залата е страхотна, а успоредката е позиционирана великолепно, което ми помогна да стигна до второто място“, обясни Аксел Огъст.

И третият човек на подиума, Дмитрий Ланкин, подчерта много високата конкуренция.

„Състезанието беше изключително оспорвано. Имаше напрежение, защото се събрахме може би най-добрите в света на този уред“, сподели руснакът.


Успоредка:

Олег Верняев (Украйна) – 15.833

Аксел Огъст (Франция) – 15.500

Дмитрий Ланкин (Русия) – 15.400


В последната дисциплина, с която турнирът беше закрит, бе висилката. Именно тук беше нарушена украинската доминация. Това стори представителят на Беларус Андрей Лиховитски. Робърт Творогал (Литва) и Ален Димич (Словения) завършиха с еднаква оценка и поделиха второто място.

„Много се радвам, че спечелих първата позиция, защото до този момент само украинци обираха златните медали. Всички финалисти имахме еднакви шансове за успех, но аз имах най-много късмет. Много ми харесва залата, както и самия град. Надявам се, че и догодина ще има Световна купа тук и ще имам възможността отново да участвам“, коментира победителят Лиховитски.

„Мисля, че се справих много добре, но честно казано, ако конкурентите ми се бяха справили по-добре нямаше да успея да стигна до медалите. Все пак това е първото ми отличие от Световна купа“, сподели Робърт Творгал.

“Висилката не ми е най-силния уред. Беше много хлъзгав уреда, но въпреки това успях да се справя и съм много доволен. Атмосферата в залата е чудесна и се насладих изцяло на престоя си във Варна“, обясни Димич.


Висилка:

Андрей Лиховитски (Беларус) – 14.700

Робърт Творогал (Литва) – 14.267

Ален Димич (Словения) – 14.267

При дамите Марине Бойер (Франция) успя да се справи най-добре при изпълненията на греда. След нея се наредиха Ти Ха Тан Пан от Виетнам и Илария Кеслин (Швейцария).


Греда:

Марине Бойер (Франция) – 14.500

Ти Ха Тан Пан (Виетнам) – 14.367

Илария Кеслин (Швейцария) – 14.100

Световната купа при жените завърши с изпълненията на земна гимнастика, където Джулия Щайнгрюбер спечели втория си златен медал в състезанието. След като беше безапелационна на прескок, сега европейската шампионка в многобоя за 2015 година беше най-добра и на земя. Тя остави след себе си своята сънародничка Илария Кеслин и рускинята Евгения Шелгунова.


„Все още имам някои проблеми. Това беше последната ми проверка преди Европейското първенство, но имам още работа за вършене. Щастлива съм, че шампионата на континента ще бъде у дома. Голямото напрежение ще дойде от самата мен. Надявам се да се справя“, коментира Щайнгрюбер.

„Свърших си професионално работата и съм доволна. Справих се добре и сега ще съм по-спокойна за Европейското. Уверена съм, че ще се справим отлично“, обясни Илария Кеслин.


Земна гимнастика:

Джулия Щайнгрюбер (Швейцария) – 14.733

Илария Кеслин (Швейцария) – 13.933

Евгения Шелгунова (Русия) – 13.767