Световната купа по спортна гимнастика започва утре

Световната купа по спортна гимнастика започва утре

Само ден остава до началото на Световната купа по спортна гимнастика във Варна. Утре ще се проведат квалификациите на отделните уреди, а в събота и неделя финалите. Днес се състоя официалната тренировка, в която състезателите имаха възможност да направят генерална репетиция на своите съчетания.

Междувременно се състоя и пресконференция с участието на изпълнителния директор на Двореца на културата и спорта Минко Христов, председателят на Организационния комитет на Световната купа Йордан Йовчев, президентът на БФГ Красимир Дунев и националните треньори на мъжете и жените Милко и Нели Танкушеви.

„Не очаквах, че и през тази година ще бъдем домакини на Световна купа по спортна гимнастика. За нас е голяма чест и отговорност да посрещнем събитие от толкова висок ранг. Радващо е, че в България все още има хора като Йордан Йовчев, които с толкова голяма душа и сърце се опитват да развиват любимия си спорт. Изказвам благодарност както към него, така и към Красимир Дунев за доверието и успешното ни партньорство. Призовавам и хората във Варна да дойдат в залата, за да подкрепят българските състезатели и да се насладят на изпълнения от най-високо качество“, сподели Минко Христов.

Йордан Йовчев разкри, че страната ни се е преборила с конкуренцията на още четири държави, които също са искали да организират този турнир.

„В последните години доказахме, че сме много добри организатори на подобни събития и това е причината от международната федерация отново да ни се доверят. Нямаше как това състезание да е възможно без подкрепата на г-н Христов, на хората от община Варна и, разбира се, на Министерството на младежта и спорта“.

Президентът на БФ Гимнастика Красимир Дунев потвърди, че през тази година конкуренцията на Световната купа е много по-сериозна спрямо миналогодишното издание.

„Сега имаме представители на повече държави – 25. Освен това през тази седмица ще гледаме доста известни имена, които притежават световни и европейски титли. Не са един и двама спортистите, които ще играят и на Олимпиадата в Рио“.

Треньорът на мъжкия ни национален отбор Милко Танкушев разкри, че в последния момент един от състезателите ни ще пропусне турнира.

„Светослав Ангелов получи травма преди няколко дни и няма да участва. На негово място в отбора е включен Димитър Бърдарски, който ще играе на висилка. Всички останали са здрави и готови да покажат на какво са способни. Тимът ни е много млад. Георги Сотиров например ще дебютира на международно състезание. Надяваме се, че всички ще изпълнят своите съчетания по най-добрия възможен начин. Ще използваме Купата и като подготовка за Европейското първенство, което започва след 10 дни в Швейцария.“

Нели Танкушева сподели, че всичко в женския ни национален отбор е наред.

„Много съм радостна, че за втора поредна година България и в частност Варна, е домакин на Световна купа по спортна гимнастика. В преките ми контакти в чужбина със съдии и треньори по време на състезания по-рано през годината непрекъснато бях разпитвана за това събитие. Има голям интерес от наши колеги и се радвам, че времето за старта на турнира настъпи. Разчитаме на познати имена в женския ни национален отбор. През миналата година в Купата участие взеха Валентина Рашкова, Албена Златкова и Никол Дунева. Сега в състава имаме и две дебютантки – Грета Банишка и Елизабет Василева. Всички идват с надежди за успешно представяне и победа, така че и ние се надяваме на същото. Искаме да зарадваме публиката с нашите изпълнения и да намерим място сред най-добрите на отделните уреди.“

Ето и програмата за състезанието:

Петък, 13 май:

10:00 – 12:30 часа – Квалификации:

Мъже: Земна гимнастика, кон с гриви, халки

Жени: Прескок и смесена успоредка

15:00 – 17:30 часа – Квалификации:

Мъже: Прескок, успоредка, висилка

Жени: Греда, земна гимнастика

Събота, 14 май:

14:00 – 18:10 часа – Финали:

Мъже: Земна гимнастика, кон с гривни и халки

Жени: Прескок и смесена успоредка

Неделя, 15 май:

14:00 – 18:10 часа – Финали:

Мъже: Прескок, успоредка, висилка

Жени: Греда, земна гимнастика