Димитър Димитров също е на финал във Варна, олимпийски шампион хвали публиката

Димитър Димитров също е на финал във Варна, олимпийски шампион хвали публиката

България ще има трима представители във финалите на Световната купа по спортна гимнастика във Варна. В следобедната квалификационна сесия Димитър Димитров записа 4-ти резултат на прескок и за втора поредна година има шанса да е спора за медалите на състезанието в Морската ни столица. В сутрешните пресявки той не успя да покаже най-доброто от себе си в най-силната си дисциплина – земната гимнастика, но няколко часа по-късно показа, че е преодолял разочарованието и с много характер изпълни отлично двата си прескока.

„Успях да се концентрирам, след като сутринта допуснах грешки. Донякъде очаквах да вляза във финала на прескок, защото вече направих това и на Световната купа в Хърватия. Единственото ми притеснение беше за приземяването. Знаех, че ако в този елемент успея няма да имам проблеми с влизането ми в топ 8. Мисълта ми за неделя е отново да изпълня колкото се може по-добре задачата си. По принцип искам малко, но очаквам много от себе си. Все пак в съзнанието ми ще е мисълта, че ако ми се отвори възможност да атакувам медалите трябва да се възползвам от нея“, коментира Димитров, който записа резултат от 14.200

Другият българин в тази дисциплина, Димитър Бърдарски, е първа резерва за финала с оценка 13.300. Най-добър на прескок беше Олег Верняев (Украйна) – 15.050.

Една от големите звезди в състезанието, олимпийският, световен и европейски шампион Епке Зондерланд похвали уменията на българските гимнастици, признавайки че е останал изненадан от високо им ниво. За негово съжаление той не успя да стигне до финала на висилка, след като на два пъти не успя да се задържи на уреда, заради специфичния си и много рисков стил на изпълнение. Холандецът оправда провала на коронния си уред с това, че не успял достатъчно бързо да свикне с обстановката в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта във Варна. Той все пак ще може да спечели медал от състезанието, след като е на финал на успоредка.

Друг от големите спортисти, който е в България е украинецът Олег Верняев. По традиция той игра на всички уреди и през уикенда ще се бори за общо 4 медала, като на халки и земна гимнастика е първа резерва за финалите. Олимпийският шампион на успоредка от Рио 2016 призна, че е впечатлен от варненската публика и от интереса, който хората са проявили още от квалификационния ден.

При дамите впечатление направиха изявите на бразилските състезателки. Таис Сантос е с първи резултат на греда и земя и с втори на смесена успоредка, където пък най-добра в квалификациите беше сънародничката й Ребека Андраде. Тя беше недостижима и в прескока. Даниеле Иполито пък ще бъде част от три финала и няма да има шанс да се бори за медал само в смесената успоредка.

Всички резултати на отделните уреди при мъжете и жените може да намерите на страницата на състезанието - http://gymnastics.bg/bg/varnaworldcup2017, секция „Файлове“.

Утре ще бъдат финалите в първите дисциплини при мъжете и жените. България ще бъде представена от Христос Маринов на халки и Памела Георгиева на греда.

Финалите започват в 13:00 часа в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта във Варна. Входът за зрители е свободен.