Артур Мариано - искам медали на земя и прескок

Артур Мариано - искам медали на земя и прескок

Артур Мариано е сред сериозните претенденти за медалите на земя и прескок от Световната купа във Варна. Преди началото на финалите бразилецът отдели време за кратко интервю пред сайта на турнира.


Как се запали по спортната гимнастика и от колко време тренираш?

-         Тренирам спортна гимнастика от 11-годишен. А как се запалих ли? Баща ми тренираше джудо и следвайки стъпките му, когато бях на 5-6 години, започнах и аз. Тъй като залата за тренировки по джудо беше до тази за спортна гимнастика, всеки ден след тренировка оставах да гледам. Започнах да я следя и по телевизията и когато Даян дос Сантос стана златна медалистка в Анахайм, Калифорния, през 2003, тя се превърна в моят идол и състезател за пример.

С какво друго, освен със спортна гимнастика, се занимаваш?

-         Следвам в университет, като специалността ми е „физическо образование“ и тази година ми е последната.

Как съчетаваш тренировките с ученето?

-         Сутрините и следобедите тренирам, а вечерите уча.

На какви състезания извън Бразилия си бил и какво си печелил на тях?

-         Бил съм на много – в Германия, Хърватия, Великобритания… Част от успехите ми са злато на висилка на състезанието в Хърватия през 2015, сребро на многобой на световното в Глазгоу през 2016, както и бронзът на Олимпийските игри в Рио де Жанейро миналата година.

Какви са вижданията ти за Световната купа тук във Варна и как се чувстваш относно Световното първенство в Монтреал, което ще се проведе само след месец?

В Бразилия имахме много състезания, които са подготовка за Световното, а тази Световна купа, във Варна, е репетицията за него. На нея очаквам финали на два от уредите – земя и прескок.