The FIG World Challenge Cup in Varna has its first champions

Световната купа във Варна има първите си шампиони, Христос Маринов 4-ти на халки

В днешния ден станаха ясни първите шампиони от Световната купа по спортна гимнастика, която се провежда във Варна. Пред повече от 500 зрители в зала „Конгресна“, Христос Маринов изигра отлично съчетанието си на халки, но в сериозната конкуренция на олимпийски, световни и европейски медалисти остана извън местата на подиума. С резултат от 14.200 той се нареди 4-ти, непосредствено след европейския шампион Игор Радивилов от Украйна, европейския първенец за юноши на халки Винсент Хьок от Австрия и представителят от Египет Али Захран.

“Много е любопитно, че по-рано днес дядо ми се обади по телефона и ми припомни, че предният път, когато бях в България, спечелих европейската титла при юношите. Може би имам специална връзка с вашата страна. Определено ще се върна отново. Много ми харесва това състезание. Обстановката е прекрасна. Уредите са чудесни. Черно море е наблизо. Сега ще мога да се разходя по брега и да се насладя на природата“, сподели сребърният медалист Винсент Хьок.

Халки:

1.     Игор Радивилов (Украйна) – 14.700

2.     Винсент Хьок (Австрия) – 14.600

3.     Али Захран (Египет) – 14.500

Томас Гонзалес от Чили изненада конкурентите си с безупречно изпъление, за да вземе златния медал на земя. Той беше последен във финала, но успя да сдържи нервите си да запише резултат от 14.700.

На второ място остана Петро Пахнюк от Украйна 14.550, а трети е любимецът на по-младите зрители във Варна Артур Мариано от Бразилия с 14.450.

„Много съм щастлив, че успях да спечеля. През последната година имах проблеми с контузия, претърпях и операция на левия глезен и за мен беше много важно отново да възстановя самочувствието си и то точно преди Световното първенство, което е след месец“, сподели щастливият чилиец.

Земна гимнастика:

1.     Томас Гонзалес (Чили) 14.700

2.     Петро Пахнюк (Украйна) – 14.550

3.     Артур Мариано (Бразилия) – 14.450

Андрей Лиховитцкий от Беларус спечели на кон с гривни. 31-годишният спортист, роден в руския град Самара, не допусна грешки и беше оценен с 14.600. Той беше и последният, който трябваше да се изяви на уреда. До неговото изпълнение най-добър беше Сирил Томасон от Франция, но резултатът му от 14.100 се оказа достатъчен за сребърното отличие. На най-ниското стъпало на подиума застана Яков Влахек от Чехия с 13.900.

Кон с гривни:

1.     Андрей Лиховитцкий (Беларус) – 14.600

2.     Сирил Томасон (Франция) – 14.100

3.     Яков Влахек (Чехия) – 13.900       

При дамите денят принадлежеше на бразилката Ребека Андраде. Тя спечели и двата златни медала за деня – на прескок и смесена успоредка. На първият уред 18-годишната участничка в последните Олимпийски игри в Рио, направи сбор от 14.800 от двете си изпълнения и остави зад себе си 17-годишната канадка Шалон Олсен и словенката Тея Беляк.

„Доволна съм. Но ще работя върху някои подобрения и нови елементи, които да използвам на Световното първенство. Да, вярно, че пътят от Канада до България и обратно е доста, но за мен е важно да трупам международен опит, който ще ми помогне в бъдеще“, коментира сребърната медалистка Олсен.

Прескок:

1.     Ребека Андраде (Бразилия) – 14.800

2.     Шалон Олсен (Канада) – 14.225

3.     Тея Беляк (Словения) – 13.900

На смесена успоредка Андраде също бе с класа над конкурентките си. С много по-сложно съчетание тя заслужи от съдиите оценка 14.050. Компания на подиума й направиха представителката на Египет Фара Хюсеин и сънародничката на Андраде – Таис Сантос.

Смесена успоредка:

1.     Ребека Андраде (Бразилия) – 14.050

2.     Фара Хюсеин (Египет) – 12.850

3.     Таис Сантос (Бразилия) – 12.450

Утре ще се проведат и останалите финали при мъжете и жените. България ще има двама представители. Димитър Димитров на прескок и Памела Георгиева на греда. Началният час на финалите е 13:00, а входът за зрители в Двореца на културата и спорта във Варна е свободен.